Claviatura și locul notelor pe claviatură

Claviatura este întinderea de clape albe și negre pe care le are un instrument cu clape.

Pianul cu un ambitus complet (care are toate sunetele pe care urechea umană le poate percepe) are o claviatură cu 88 de clape albe și negre.

Multe? Așa ar părea, însă haideți să vedem că nu e chiar așa.

Avem 7 sunete muzicale naturale, adică DO, RE, MI, FA, SOL, LA și SI, iar pe claviatură notele naturale înseamnă …clapele albe.
Le găsim consecutiv și repetitiv în 7 octave complete de-a lungul a trei registre.
Stop! Despre registre și octave, în subiectul viitor.

Să ne întoarcem la găsirea celor 7 sunete muzicale naturale: grupurile de 2 și de 3 clape negre sunt reperele noastre. Clapele negre nu sunt doar repere, dar aceasta o vom afla în următoarele lecții.

Da, în poza-desen de mai sus am scris “capre”, nu “clape”. ?

Copiilor le place tare mult să ne mai împleticim în cuvinte (?, și mie!).

Așa cum observați și în desen, primele trei note muzicale, DO, RE și MI stau în jurul grupului de 2 clape negre:

• DO în stânga, MI în dreapta, iar RE în mijlocul celor două clape negre.

Următoarele patru note muzicale, FA, SOL, LA și SI vor sta în jurul grupului de 3 clape negre:

• FA în stânga, SI în dreapta, SOL și LA în mijlocul grupului de 3 clape negre. SOL stă lângă FA, iar LA stă lângă SI.

?SUBLINIEZ?: învățați notele muzicale orientându-vă “stânga”, “dreapta”, respectiv “mijloc” față de grupurile de 2 și de 3 clape negre.

Elevilor adulți le dau ca exemplu imaginea însoțitoarelor de zbor care ne arată ieșirile (“stânga”, dreapta”) și culoarul de trecere (“mijloc”).

Este în regulă să știți notele muzicale una după cealaltă pe claviatură la început (ascendent ⬆️ și descendent ⬇️), dar va fi insuficient.
Dacă le veți ști doar consecutiv, cu siguranță vă va întârzia răspunsul și găsirea rapidă a oricărei note solicitată în partitură. Ceea ce va duce să avem o citire (mult) încetinită, deci un cântat nesatisfăcător.

În videoclipul de mai jos, Clara, fetița mea, și Diana, prietena ei (și a mea), s-au oferit să ne ajute să descoperim primele trei note muzicale.

Înainte de a face acest filmuleț educativ, am stabilit două reguli: fiecare domnișoară-pisicuță ??‍♀️?‍⬛ să răspundă pe rând, Diana, prima (este invitata noastră), Clara, a doua, respectiv dacă vreuna dintre fete nu știa un răspuns, doar eu răspundeam la întrebarea pe care o adresam lor. De ce? Nu doresc să intre în competiție una cu cealaltă, din contră.

Vă mulțumesc, Diana și Clara!

Așadar, clipul: