Auzul muzical se antreneaza

Este necesar auzul muzical pentru începerea lecțiilor de muzică, instrument/canto?

Auzul muzical este una dintre cele mai importante abilități de care avem nevoie când facem muzică pentru că auzul muzical este acea abilitate care îmi va trimite în creier informația că ceea ce cânt este intonat corect sau nu, că trebuia să cânt mai sus sau mai jos, mai tare sau mai încet, mai expresiv sau mai puțin expresiv, etc.

Auzul muzical este primul simț, primul critic și cenzor atunci când cânt fie cu vocea, fie la un instrument muzical.

Este o abilitate pe care majoritatea profesorilor sau personalităților muzicale o cer dinainte ca un om, fie copil sau adult, să le devină elev. Mai clar spus: “n-ai ureche muzicală, nu face muzică!”

Recomandarea mea atât către părinți, cât și către profesori, este să nu excludeți niciun elev din acest motiv.

Auzul muzical și intonarea corectă se dezvoltă, la unele persoane mai devreme, la altele mai târziu. Informația sunetului se va engrama pe scoarța cerebrală, este nevoie doar de răbdare și exercițiu bine făcut (revedeți tutorialul cu memorarea sunetelor).

După cum aţi vazut când memorăm sunetele, auzul muzical merge mână în mână cu exercițiul cântatului cu vocea, un alt subiect neglijat în special la lecțiile de instrument și pe care îl vom discuta în alt videoclip.

Concluzie: auzul muzical NU este o condiție pentru a începe studiul muzicii, însă este esențial să dezvoltăm acest simț pentru a face muzică bine și cu plăcere, aspect de care ne vom ocupa în primul rând noi, profesorii.

Am întâlnit muzicieni nevăzători, dar muzicieni fără auz extern și intern (foarte important) nu am întâlnit până acum și aici nu mă refer la aceia care și-au pierdut auzul extern pe parcurs, cum a fost și Ludwig van Beethoven, ci la cei care din naștere nu au avut acest simț.

Ascultați în primul rând de voi înșivă, și dacă dorința vă cântă a muzică, urmați-o: e cea mai bună voce!

Aștept sugestiile voastre pentru subiecte de educație muzicală importante pentru voi și pe care ați vrea să le vedeți într-un articol. Accesaţi pagina de contact în acest sens, iar pentru programări la lecțiile de pian, canto, vioară, chitară și educație muzicală, vă invit să vizitați www.pianoforte.ro sau www.lectiipian.ro.
Mai jos aveţi și link-ul către videoclipul făcut pe tema acestui articol:

Vă doresc drum muzical plin de în-cântare! 🙂

 

 

Leave a Reply