despre sunetele muzicale

Cum să memorez un sunet muzical și de ce să îl memorez?

Pentru a cânta bine la un instrument muzical este esențial să pot cânta cu vocea. Aici nu mă refer la abilitățile tehnice specifice artei cântului, ci strict la a putea reda sau imagina mai întâi un sunet, apoi mai multe până la înlănțuirea lor sub forma liniei melodice (impropriu spus, melodie;  specific: temă sau subiect muzical) sau a suprapunerii a cel puțin două sunete (numite interval armonic) și trei sunete (numite acord).
Dacă nu pot reda un sunet, fie când aud, fie când citesc o partitură, nu pot cânta viu, nu pot înțelege și face să trăiască muzica pe care vreau să o cânt la instrumentul ales. E ca și cum nu aș putea decât să reproduc cuvinte (exemplul este, totuși, inexact și relativ: în interpretarea muzicii instrumentale, spre deosebire de vorbire sau cântatul cu vocea, apare un mijlocitor, corpul, cânt cu corpul, mai exact cu mâinile și cu picioarele), dar fără să le pot auzi în mintea mea, ba, mai mult, fără să le pot da nicio semnificație.
Așadar, exercițiul de memorare al sunetelor este foarte simplu și durează maxim două minute cu tot cu pauza din mijlocul exercițiului despre care vă voi scrie mai jos. Știu că am 12 sunete, dar 7 sunt naturale: Do, Re, Mi, Fa, Sol, La și Si.
Voi memora câte un sunet pe săptămână dintre cele 7 naturale (poate vi se pare puțin un singur sunet pe săptămână, însă nu este ușor – am spus că este simplu, dar nu ușor), astfel încât creierul nostru să se obișnuiască cu înălțimea sonoră dată.
Eu aș începe cu sunetul LA pentru că este și sunetul pe care orchestra îl dă atunci când se acordează înaintea oricărei repetiții sau oricărui concert, deci reprezintă încă un prilej de a exersa memorarea lui.
Și acum că am stabilit sunetul săptămânii, iată pașii:
1. Îmi dau sunetul LA PIAN (sau la orice instrument am la dispoziție, poate fi și o aplicație – atenție: LA să fie acordat la 442 Hz), nici încet și moale, nici tare și agresiv, nici scurt, nici lung . Îl ascult cu atenție, apoi ridic degetul de pe clapă.
2. Cânt sunetul CU VOCEA (cât de corect pot) pronunțând numele notei.
2′. Apoi repet acest pas, doar că în loc de “LA”, cânt pronunțând “TA” (am uitat de acest pas când am făcut filmul cu această lecție de aceea am adăugat o adnotare în film). Acest lucru mă ajută să percep sunetele la înălțimea lor reală, mai ales când voi începe să compar un sunet cu altul.
3. Îl cânt MUT (fără să deschid gura)
4. Îl cânt ÎN MINTE.
Aici fac o pauză măcar de un minut fără să mă mai gândesc la exercițiu, timp în care pot face orice, mai puțin să ascult muzică (dacă ești la început de drum te va încurca să auzi muzică pentru că vei fi asaltat de sunete, multe sunete).
Pauza a trecut, e momentul să revin la exercițiu. Sunteți gata?
5. Fac pas cu pas drumul înapoi către pasul 1.
Sunetul pe care îl aveam în minte este același cu cel de la pian? Dacă nu știu, e normal să fie așa pentru că nu am avut până acum niciun reper și de acum înainte încep să îmi fac aceste repere cu ajutorul următoarei întrebări: sunetul pe care l-am avut în minte este mai sus sau mai jos decât cel pe care îl cânt la pian? Această întrebare o pun de fiecare dată când fac exercițiul și ideal ar fi să mă înregistrez ca să mă pot auzi din exterior sau să cer ajutorul unui coleg, prieten, profesor de pian.
A doua săptămână vă rog să continuați cu un sunet care nu este apropiat de cel memorat în săptămâna precedentă pentru a nu le confunda. Așadar, săptămâna a doua aș începe cu DO dacă tot este primul nume de notă pe care îl învăț încă din copilărie.
Nu lăsați sunetul din săptămâna precedentă neexersat în săptămânile următoare, s-ar putea să îl uitați.
Cu cât avansați, păstrați-vă auzul muzical deschis și pentru sunetele industriale sau ale naturii. Regăsiți sunetele proaspăt exersate în claxonul vreunei mașini sau în tonul de apel al vreunui telefon? Sau îl recunoașteți în vreo piesă muzicală preferată sau o alta pe care tocmai o ascultați?
Scris, acest exercițiu pare mult mai greu decât este în realitate. Ca să vedeți că este așa cum vă spun, aveți mai jos și link-ul către videoclipul făcut pe acest subiect:

Succes: acesta va fi garantat de bunăvoință față de voi înșivă, de perseverență și continuitate! Puțin, dar zilnic și până la capătul celor 7 note muzicale. 🙂

 

Leave a Reply