Ați auzit vreodată solistul spunând orchestrei de lăutari: “Maestre, La Major”?!
Aceasta se numește TRANSPUNERE și, așa cum a răspuns unul dintre elevii mei, înseamnă că mai important în muzică sunt distanțele dintre sunete, nu sunetele în sine.
Adică să poți vizita orice altă casă fără ca urechea ta să dispară sau să ajungă la genunchi când ai trecut pragul vecinului, ca un fel de teleportare, în care tu ești și rămâi tot tu, dar cadrul în care te afli este diferit și, da, te simți diferit.
Ar fi ideal să faceți transpuneri încă din primele două, trei luni de studiu al muzicii, indiferent de instrumentul cu care începeți.
Rugați-l pe profesorul vostru să vă învețe să faceți traspuneri și, atenție, începeți cu mici fragmente, cu piese foarte ușoare.
Vedeți cum se aude, cum se simte în mâinile voastre ceea ce faceți, scrieți notele, apoi cântați din nou originalul și vedeți ce s-a modificat în percepția voastră. Mai sunteți la fel, mai este muzica originală la fel?
Imaginea de mai sus, respectiv clipul de mai jos este transpunerea în Fa # Major a Preludiului nr. 1, caietul 1, în Do Major din Klavierul Bine Temperat de Johann Sebastian Bach.
Transpunerile sunt un exercițiu necesar, util tuturor simțurilor și, cred eu, că este pasul numărul 1 către a afirma că știi un pic de muzică :)))
De asemenea, este extrem de util pentru a face mai apoi modulații.
Am ales să fac transpunerea preludiului în toate tonalitățile majore, mai întâi cele cu bemoli, apoi pe cele cu diezi, de la un bemol la 7 bemoli, respectiv de la un diez la 7 diezi (cadranul tonal). Voi face și transpunere din semiton în semiton ascendent, apoi din ton în ton ascendent.
Abia după ce voi fi făcut toate acestea, voi trece la traspunerea Fugii în Do Major, apoi la celelalte preludii și fugi.
Fun fact: știți că înveți textul muzical pe dinafară mult mai ușor dacă îl analizezi, îi faci forma și faci transpuneri? Nu dacă repeți într-una piesa cap-coadă și spui că studiezi, dar de fapt cânți și cânți în pierdere?
Zic și eu, nu dau cu parul! :)))
P.S. Daniel Barenboim (unul dintre pianiști mei preferați) făcea transpuneri încă de la 10 ani. La Klavierul Bine Temperat, da…
Nu doar la preludii, ci și la fugi.
Salut, o iau și eu la fugă acum! Paaaa…