Nu ar fi plăcut să poți cânta o piesă muzicală ȘI fără a face un efort îndelungat, făcând lecții peste lecții?
Elevii mei știu că nu cred în scurtături atunci când vorbim despre o educație muzicală temeinică, solidă, care să te ajute să poți cânta în câțiva ani (destui) și în cele din urmă fără ajutorul profesorului, să poți să fii tu însuți propriul profesor.
Da, nu există scurtături pentru a învăța muzică cu adevărat. Dar există și dorința de a cânta pur și simplu.
Și cum suntem imediat în Ajunul Crăciunului, LET’S MOȘ CRĂCIUNIM! ?
În tutorialul de mai jos vă ajut să vă descurcați cu partitura piesei muzicale “Moș Crăciun”. Sub link-ul de pe canalul meu de YouTube, aveți și în scris cum să studiați piesa astfel încât să vă “iasă”.?
Vă recomand să printați sau să scrieți partitura de mai sus, astfel încât să o aveți în față când o citiți, cântați sau o studiați.
Să începem:
În dreapta-sus a imaginii am desenat și colorat exclusiv notele pe care le vom folosi. Observați că singura notă naturală pe care nu o folosim este nota SI. În schimb folosim o singură clapă neagră, a treia clapă neagră din grupul celor trei clape negre, adică nota SI bemol.
SUMAR: Notele folosite în piesă sunt DO, RE, MI, FA, SOL, LA și SI bemol, iar ca să fac citirea/învățarea ușoară, am folosit culorile Roșu, Orange, Galben, Verde, Albastru, Indigo. Pentru SI bemol am ales portocaliu neon învelit în negru. “Și marmota învelea ciocolata în staniol”. ?
Am scris piesa cu un acompaniament simplu, aceasta dacă doriți să vă acompaniați minimal linia melodică.
• Acompaniamentul este scris pe rândul de jos, cel al cheii Fa, în ambele fraze.
• Linia melodică este scrisă pe rândul de sus, cel al cheii Sol.
În mod excepțional (dacă nu ați făcut lecții de pian și nu știți cum să citiți corect la prima vedere), citiți mai întâi linia melodică.
Cum? Cântând sau spunând notele cu vocea (solfegiu), apoi cântați și digitația (degetele cu care cântăm). Abia după acești doi pași cântați linia melodică la pian.
Faceți la fel și cu acompaniamentul.
Ca să cântați împreună acompaniamentul cu linia melodică, observați când avem două note una deasupra celeilalte. Citiți notele de jos în sus, de la stânga la dreapta, spunând și digitația tot de jos în sus. La pian le veți cântă deodată, atenție!
Observați că nu am discutat despre durate, respectiv despre ritm. La acest nivel veți cânta “după ureche”. Not my favorite cup of tea, but what the…Santa?! ??
Dacă doriți să treceți de nivelul acesta, vă recomand să studiați piesa cu ajutorul profesorului dumneavoastră de pian. Dacă nu aveți unul, cereți-i Moșului să vi-l dăruiască! ?
Acestea fiind spuse, distracție plăcută, cântați cu Moșul, fără Moșul, pentru Moșul, dar mai ales cântați cu bucurie împreună cu cei pe care îi iubiți!
P.S. dedic acest articol în primul rând fetiței mele, Clara, elevilor mei dragi, prietenilor mei știuți și neștiuți, iubitului meu…Aștept Oscarul! ??
CRĂCIUN FERICIT! ??❄?