Integrala studiilor op. 599 de Carl Czerny • Studiul nr. 1 în Do Major

Cine a fost Carl Czerny?

Pe scurt: pianist austriac de origine cehă, compozitor, profesor de pian.

A început studiul muzicii la 3 ani sub îndrumarea tatălui său, iar la 6 ani susținea deja recitaluri.

A devenit elevul lui Beethoven de la vârsta de 10 ani (de altfel a fost printre primii care au observat că Beethoven își pierdea auzul) și relația lor a devenit una de prietenie, nu doar profesională.

A început să predea încă de la vârsta de 15 ani și l-a avut ca elev și pe Franz Liszt.

Studiile sale pentru pian sunt concepute de la nivelul de începători până la studii de concert și sunt exerciții concepute pentru diferite tehnici de care avem nevoie pentru a face față oricărei provocări din punct de vedere pianistic.

În acest video am cântat primul studiu în Do major din op. 599.

În poza din această postare am făcut analiza frazelor muzicale și analiza armonică.

Este esențial ca sunetul să fie unul frumos, iar pentru a obține un sunet frumos este de mare ajutor să cântăm cu vocea linia melodică, adică să faceți solfegiu și să căutați la pian un sunet cald, rotund, robust. Nu îl veți putea obține dacă atacul dumneavoastră este dur, dacă degetele nu vor fi ușor rotunjite, susținute de podul palmei și dacă încheietura mâinii, respectiv antebrațul și brațul sunt rigide. Căutăm justa tensiune, nu-i așa?

Atenție: este important să avem un sunet egal, dar nu să cântăm tare, deci feriți-vă de tehnică mecanicistă!

Astăzi am făcut introducerea, ne vom vedea săptămânile următoare cu celelalte studii și aprofundarea analizei atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al textului muzical.

Succes!