Cum și de ce să desenez claviatura?

? CUM? Simplu:

• Avem 7 note muzicale naturale: DO, RE, MI, FA, SOL, LA și SI, adică 7 clape albe.

? Pentru clapele ALBE facem 8 linii undeva centrat în mijlocul paginii. Le unim orizontal în partea de jos: ne-au ieșit 7 clape albe, adică cele 7 note naturale, nu-i așa?

• Avem 5 clape negre (nu intru în detaliile cu alterațiile aici, altă mâncare de ??, mai puțin ușor de digerat).

? Pentru clapele NEGRE facem mici linii orizontale în partea de sus a liniilor verticale (cele de la clapele albe), perpendicular cu acestea, astfel încât să formăm niște “T”- uri alungite. Unde anume facem liniile mici orizontale? La liniile verticale 2, 3, respectiv la liniile verticale 5, 6 și 7. NU faceți liniile mici orizontale la liniile verticale 1 și 4. Altfel nu vă vor ieși grupurile de 2, respectiv de 3 clape negre.

V-am zăpăcit? ??‍♀️

Aveți mai jos clipul de pe canalul de YouTube, iar sub clip vă voi explica de ce e bine să desenați claviatura și de ce recomand să o desenați fără a o vedea atunci când încercați să o imaginați.

Iată tutorialul:

? DE CE să desenez claviatura?

Eu chiar nu știu să desenez și pe la 28 de ani, când am organizat prima petrecere muzicală pentru elevii mei copii (de fapt în mintea mea era să fac…tot lecții, dar cu prăjituri de la cofetăria mea preferată de atunci), una dintre activitățile pe care le gândisem cerea să desenez claviatura.

Mi-a luat O ORĂ! ??‍♀️

O oră pentru toată claviatura (7 octave a câte 7 note), dar asta pentru că în mintea mea nu reușeam să desenez clapele în perspectivă. Până m-am prins că nu sunt la lecția de desen și că trebuie doar să se vadă…clapele desenate în ordine și corect.

Apoi mi-am dat seama că desenarea claviaturii ajută să poți ști unde sunt notele și să le simți chiar dacă te afli departe de o claviatură reală.

Desenarea claviaturii (împreună cu citirea la prima vedere și exersarea/studiului pieselor în mod corect) îmbunătățește simțul tactil, esențial pentru mâini și, evident, pentru un cântat plăcut, eficient la pian.

? Simțul tactil este neglijat la orele de pian. În loc ca acest simț să se ocupe de mâini, brațe și de claviatura, simțul vizual este cel care îi ia locul. Ceea ce este greșit. Simțul vizual se ocupă de partitură, simțul tactil de simțirea mâinilor și maparea claviaturii, iar simțul auditiv este Marele Șef.

Așadar, desenarea claviaturii (departe de claviatura fizică sau de un desen cu aceasta) îmi dau, împreună cu alte unelte de învățare a know-how-ului muzical, o mai mare siguranță, o cunoaștere în mai mare profunzime a claviaturii, ceea ce va conduce în timp către o satisfacție mai mare de a cânta la pian.

Poate părea puțin lucru, însă ce am descoperit de-a lungul experienței proprii de învățare, dar și în munca împreună cu elevii mei, este că nu voi ajunge să cânt “bine” piese grele și frumoase cândva, ci pentru a ajunge la acel “cândva”, lucrurile/lecțiile acestea simple, ușoare, neaprofundate, neconștientizate și neînvățate te mușcă de … ?

Să nu îți simți și să nu îți identifici degetele dacă nu le privești, nu este o opțiune. Și asta se va întâmpla cu majoritatea celor care învățăm muzică dacă nu… începem cu desenarea claviaturii.

Un mic pas pentru claviatură, un mare salt pentru Muzică. ??‍?

Succes!