“Apasă aici” de Hervé Tullet

Sau ce poate face un ?.

Da, un punct ?, încă un punct ? și încă unul ?.

“Apasă aici” a fost una dintre cărțile preferate ale fetiței mele.

Știi cum e când îți place atât de mult o idee care pare atât de simplă și grozavă, totodată, încât te scarpini pe creștet și îți dorești să îți fi răsărit ție în minte mai întâi?…

Cu elevii mei mici (3-7 ani) folosesc culorile și numerele pentru recunoașterea notelor, astfel încât alfabetul muzical să nu îi împiedice să citească partituri sau să le scrie.

Când elevul meu obosește în activitățile pe care le facem sau când vrem să avem o activitate amuzantă, dar care să aibă legătură cu muzica, intervine “Apasă aici”.

Primele citiri le fac cu textul lui Hervé Tullet, apoi combin textul său cu indicații muzicale și în timp ce spun, de exemplu, “apasă pe bulina galbenă”, eu îl cânt pe “mi”. Mă opresc câteva secunde din citit și îl întreb pe elevul meu cum se numește nota căreia i se atribuie culoarea galben. De asemenea, când se amesteca bulinele între ele, suntem atenți la culoarea nou formată și cântăm sunetul care corespunde noii culori.

Iată clipul făcut pentru voi, imediat după acesta mai vin cu câteva completări:

Cad bulinele în partea stângă a paginii?

Facem un glissando descendent cu vocea sau mergem de la dreapta spre stânga cu ajutorul clopoțeilor Fuzeau. Sau vin cu întrebarea: “cum ar fi să zgâlțâim notele pe claviatură?

După ce ne-am obișnuit cu textul cărții, îi spun elevul cerința în traducere muzicală, de exemplu “Apasă de trei ori nota ” MI” pe claviatură. Sau când avem de citit 5 buline verticale, le arăt și le citesc de jos în sus ca să pregătim citirea corectă la prima vedere, chiar dacă avem aceeași culoare la coloana verticală de buline.

Îmi place mult “Apasă aici” și pentru că ne ajută să îl obișnuim sonor pe elevul nostru cu arpegiul major pe Do, aceasta fără repetiții obositoare sau plictisitoare.

Îmi place mult pentru că pot improviza mult cu această carte viu colorată, inteligentă, spumoasă și amuzantă.

Și cel mai mult îmi place la “Apasă aici” pentru că le place elevilor mei.

Bulinați cu plăcere!

???